Graszoden leggen

Gaat u zelf graszoden leggen? Bekijk dan hieronder het stappenplan voordat je begint met het aanleggen van de graszoden. Zo ga je goed voorbereid aan de slag.

Om zelf graszoden te leggen, heeft u niet per se groene vingers nodig. Wel goed gereedschap, wat spierkracht en een middagje tijd. Graszoden kunt u het hele jaar door leggen, behalve bij sneeuw en vorst. Heeft u verse graszoden gekocht, bewaar ze dan nooit in de brandende zon en leg ze binnen 24 uur.

pallet graszoden

Voordelen van graszoden leggen

Door premium graszoden te leggen geniet u snel van een prachtig groen en dicht gazon. Na 14 dagen is het gras aangehecht en mag er op het gazon gespeeld en gelopen worden. De voordelen van een gazon leggen met zoden zijn:

  • Direct een donkergroen en dichtbezet gazon
  • Een onkruid vrije start voor het gazon
  • Direct controle of het gazon goed en strak is gelegd
  • Beter resultaat dan gras zaaien
  • Na 14 dagen beloopbaar

Voordat u daadwerkelijk kunt starten met graszoden leggen, dient u uiteraard uw graszoden te bestellen. U kunt uw grasmat direct online bestellen. Wij garanderen topkwaliteit graszoden.

Hoeveel m2 graszoden heeft u nodig?
Het berekenen van het aantal benodigde m2 is uiteraard een vereiste. Houd hierbij rekening met ongeveer 5% snijverlies. U moet altijd rekening houden met het feit dat er resten ontstaan, aangezien niet elk stukje opnieuw gebruikt kan worden. Zorg er dus altijd voor dat u het aantal m2 graszoden verhoogt met 5%, voordat u uw bestelling plaatst. Bekijk hier een uitgebreide handleiding ‘oppervlakte berekenen’.

Stap 1: Goede ondergrond voor graszoden leggen

De kwaliteit van de ondergrond is van groot belang bij het leggen van uw graszoden. Voordat u daadwerkelijk start met het leggen van de grasmatten moet de ondergrond goed zijn.

De toplaag van de ondergrond voor minimaal 10 centimeter uit zwarte aarde bestaan en niet te dicht te zijn. Wanneer de grond te dicht is blijft er water op staan, waardoor het gras kan gaan rotten. Start met het omspitten van de ondergrond. Oude graszoden moet u verwijderen uit de tuin, of spit u onder. Maak bij een nieuw aangelegd gazon de ondergrond in uw tuin minimaal 10 cm los. En bestrooi de ondergrond met teelaarde om te egaliseren of op te hogen.

Zorg ervoor dat de ondergrond volkomen egaal is voordat u de graszoden legt. Verdicht de ondergrond door erover heen te lopen of te walsen. Daarna egaliseert u de ondergrond met een hark.

graszoden grond aanharken

Stap 2: Welke materialen heb ik nodig?

Wanneer de graszoden worden bezorgd, wilt u natuurlijk direct aan de slag gaan met het leggen. Hierbij wilt u uiteraard dat alle benodigde materialen aanwezig zijn voordat u begint! Zorg ervoor dat u een schop, een (rechte!) plank en een hark in huis heeft, deze materialen zijn essentieel voor het zelf aanleggen van uw grasmat. Daarnaast kan een mes handig zijn, zeker wanneer u veel snijwerk moet verrichten i.v.m. ronde vormen. Daarnaast zou u eventueel gebruik kunnen maken van een wals voor het egaliseren van de ondergrond en het ‘aandrukken’ van de grasmatten nadat deze gelegd zijn. Wanneer u oude grasmatten moet verwijderen, kunt u kiezen voor handmatig omspitten, maar u kunt ook kiezen voor een tuinfrees of een graszoden snijmachine. Vergeet uw mest en eventueel kalk korrels niet!

Een materialen checklist voor graszoden leggen:
Een schop
Een plank
Een hark
Een mes
Eventueel een wals
Eventueel een tuinfrees
Eventueel een kalkkorrels
Goede mest

Stap 3: Zelf de graszoden leggen

Omspitten, aanstampen en egaliseren van de ondergrond
Belangrijk is dat u de ondergrond vlak, vast en vrij van stenen en wortels maakt.

Na het omspitten moet de ondergrond ‘aangestampt’ worden, zodat de ondergrond vlak en vast wordt. U kunt de aarde zelf ‘aanstampen’ en met een hark vlakstrijken. Ook kunt u eventueel gebruik maken van een wals (roller), waarmee de ondergrond goed aangedrukt wordt. Bij zware grondsoorten adviseren wij u om teeltaarde op te brengen na deze bewerking, zodat u met deze grond makkelijk de toplaag kunt egaliseren. Gebruik een hark voor de eerste ‘grove’ egalisatie.

Herhaal het harken en walsen totdat de grond mooi egaal vast is en er geen verzakkingen meer zichtbaar zijn. Tijdens dit werk kunt u tevens ook voedingsstoffen in de toplaag in brengen zodat de grasmatten beter aangroeien.

Gebruik een (pallet) plank om de toplaag mooi egaal af te strijken. Daarna kunt u de ondergrond afwerken door een fijne egalisatie, hark hierbij de grond ongeveer 2 centimeter diep los. Uiteindelijk dient de ondergrond goed egaal verdicht te zijn. Dit is belangrijk om nazakkingen te voorkomen. De maaier zal dan niet in de verzakkingen lopen, het gras scalperen, en lelijke plekken achterlaten op uw nieuwe gazon!

Waar op letten?

  • Zorg ervoor dat de hoogte van de ondergrond altijd 2 centimeter lager is dan het ‘terraspeil’.
  • Zorg ervoor dat de ondergrond licht vochtig is, voordat u begint met het leggen van de graszoden. Zeker op zomerse dagen kan de zon de grond opwarmen, waarbij de wortels van het gras kunnen verbranden.

Stap 4: Graszoden uitrollen en walsen

Begin altijd langs een rechte kant. Start met het leggen van de grasmatten, indien mogelijk, vanaf het verste punt in de tuin gezien vanaf de aanvoerlijn. Begin altijd in een rechte hoek van de tuin en zorg dat de graszoden goed aansluiten aan het terras of de stoeprand. Op deze manier hoeft u niet telkens over de zojuist gelegde graszoden te lopen. Gebruik een plankje of span een touw om een rechte lijn te verkrijgen. Snijd de graszoden met de schop of een mes.

Tip: De graszoden kunt u probleemloos met een scherp mes op de juiste lengte afsnijden.

U kunt de grasmatten eenvoudig met een schop snijden. Wanneer het niet alleen ‘rechte’ vormen zijn, is het gebruik van een mes aan te raden. Verder is het aan te raden om, indien mogelijk, het overgebleven stuk om te draaien en te plaatsen in de volgende te leggen baan. Rol de graszoden strak langs elkaar uit. Zorg er voor dat ze goed tegen elkaar gedrukt zijn en strak uitgerold worden. Leg de grasrollen zoveel mogelijk in halfverband, net zoals een gemetselde muur. Hierdoor komen de graszoden mooi strak naast elkaar te liggen en sluiten ze goed op elkaar aan.

U kunt hierbij gebruik maken van de plank, om de graszoden nog even goed tegen elkaar aan te drukken. Klop de zoden vervolgens nog goed aan of gebruik hiervoor de wals. Loop niet over de nieuwe grasmatten! Probeer zo min mogelijk over de zojuist gelegde graszoden te lopen. Indien dit noodzakelijk is, gebruik dan planken om een tijdelijk aanvoerpad te maken. Hiermee voorkomt u schade aan de jonge grasmat. Het zou uiteraard zonde zijn als de nieuwe grasmat hierdoor schade oploopt.

Stap 5: Graszoden nat houden

Na het leggen moet je graszoden direct nat houden en sproeien met water. Begin zo snel mogelijk met water geven.

U kunt elk uur van de dag water geven, ook in de felle zon. Zeker bij zomers weer raden wij u aan 3x daags te sproeien. Bij het leggen moet u al meteen beginnen met sproeien als u een gedeelte klaar heeft.

Stap 6: Graszoden maaien

Heeft u nieuwe graszoden gelegd en vraagt u zich af wanneer u moet beginnen met maaien?

De graszoden moeten eerst de kans krijgen om te wortelen. Betreed daarom het gazon niet tot de graszoden aan de ondergrond zijn gehecht. De graszoden kunnen anders verschuiven of beschadigen. Na ongeveer 10 tot 14 dagen zijn de graszoden aan de ondergrond gehecht. Nu kun je ook voor de eerste keer maaien!

Zodra het gras een lengte van 5 centimeter heeft kunt u beginnen met maaien. Doe dit de eerste keer vooral voorzichtig en verwijder het maaiafval na afloop van elke maaibeurt. Daarna maait u elke keer iets korter, tot het gras de gewenste lengte van 3 tot 4 centimeter heeft.

Regelmatig graszoden maaien is absoluut noodzakelijk bij goed gras onderhoud. Wij adviseren u om de graszoden minimaal 1x per week te maaien, in het voorjaar zelfs minimaal 2x per week. Besteed voldoende aandacht aan de graszoden om uw gras optimaal verzorgd te houden en om de kans op onkruidvorming en grasziektes te verkleinen. U kunt dan volop genieten van een mooi groen grastapijt.

Hoe kort moet het gras?
Maai het gras in het begin niet te kort. Bij te laag maaien verslijten de graszoden sneller. In het voorjaar is een lengte van 3 centimeter genoeg. Tijdens de zomermaanden is het beter als het gras wat langer blijft, vooral bij extreme droogte (+30°C).  Houd het gras dan op 4 cm. Dit om uitdroging en verkleuring te voorkomen.

Stap 7: Gazon bemesten

Uw gras heeft voeding nodig. Ook na de aanleg. Onvoldoende bemesting veroorzaakt kale plekken, onkruid en mos. Bemest dus regelmatig tijdens het gazon onderhoud.

Wanneer gazon bemesten
Let u op de kleur en de groeisnelheid van het gazon. Kleurt het gras lichtgroen of geel? Of hoeft u het gras in het groeiseizoen (mei – augustus) minder dan 2 keer per week te maaien? Dan is het gazon dringend toe aan bemesting.

Wij raden u verder aan om uw gazon minimaal drie keer per jaar te bemesten met organische of langzaam werkende meststof.

Soorten gazon bemesting
Er zijn verschillende soorten bemesting voor uw gazon.

Aanlegbemesting
Met aanlegbemesting maakt uw gazon een goede start. Het zorgt ervoor dat de tere graszoden snel en diep wortelen, zonder kans op verbranding. Aanlegbemesting bestaat uit organische meststof. Organische meststof geeft tot 3 maanden na gebruik voedingstoffen af. Zo krijgen de net aangelegde graszoden geleidelijk voeding voor een langere periode.

De organische meststof zorgt ook voor een humuslaag. Hierdoor is er een betere inworteling en minder uitspoeling van de bodem. De kans op verbranding van graszoden neemt dan af.

Onderhoudsbemesting
Onderhoudsbemesting is er in 2 soorten: langzaam en snel werkende meststof (kunstmest). Kunstmest is weliswaar goedkoper en het werkt sneller.